Ako odstrániť vši raz-dva?

7. 9. 2017

Mýty a fakty

Voš detská je cudzopasník napádajúci výlučne človeka. Živí sa krvou, ktorú pomocou prispôsobeného ústrojenstva dokáže svojej obeti odsávať.  Nakladené vajíčka sa nazývajú hnidy. Tie sa môžu vyliahnuť v časovom rozpätí od 7 do 20 dní. V princípe platí, že čím je teplota prostredia vyššia, tým rýchlejšie prebehne celý proces. Aj keď je pravda, že vši sú pomerne bežný problém trápiaci ľudstvo od nepamäti, existuje mnoho mýtov a domnienok, ako tento boj vyhrať. Aby ste sa im vyhli a neťahali za kratší koniec v prípade, že vaša ratolesť prinesie domov nepríjemné prekvapenie, zosumarizovali sme pre vás najčastejšie z nich.

1. Vši sa vyskytujú len vo vlasoch

Áno, túto časť tela milujú. Teplo, ľahko dostupná potrava a veľa miest, ktorým sa hrebeň často vyhne. Najmä dievčatá, ktoré sa začínajú česať samé, zabúdajú na oblasť temena a zadnej časti hlavy. Je to pochopiteľné, vlasy sa tu často zamotávajú a hrebeň ich bolestivo ťahá a vytrháva. Vďaka tomu majú vši dostatok času sa tu pohodlne usídliť a začať sa rozmnožovať. Vši však môžu postihnúť aj ostatné vlasaté časti tela. Ak ste votrelcov už objavili a začínate zbrojiť, nezabudnite prehľadať i obočie. Práve tam sa môže skrývať jedno z ich vojsk.

2. Častejšie umývanie vlasov je dostatočná prevencia

Aj v tomto prípade ide len o čiastočnú pravdu. Hygienické návyky sú síce dôležité, avšak ani dokonale čisté vlasy šíreniu nezabránia. Ako sme spomenuli v úvode, vši sa prenášajú priamym dotykom. Dieťa sa môže nakaziť nielen počas hry, ale i vlastným nedopatrením. Tento spôsob je častý v chladnejších mesiacoch, kedy musí byť telo chránené pred chladom. Deti si svoje čiapky a šály môžu pomýliť alebo zámerne vymeniť s inými spolužiakmi a problém je na svete.

3. Pokiaľ už nie sú vo vlasoch, máme vyhraté

Bohužiaľ, tento omyl patrí pomerne k častým. Nedostatočné odstránenie vší a hníd vedie k ich opakovanému rozmnoženiu. Účinne ste ich vyčesali, odstránili hnidy a celú prácu dokončili špeciálnym šampónom? Pozor, netešte sa predčasne. Dokážu totiž nejakú tú chvíľu prežiť aj mimo ľudského tela. Aby ste nemuseli zdĺhavú procedúru podstúpiť odznova, skontrolujte a vyperte všetky textílie, s ktorými prišlo dieťa do kontaktu. Pokiaľ sa dá, posteľnú bielizeň, uteráky a čiapky vyvarte. Budete tak mať istotu, že v nich neprežije ani jedna voš alebo hnida. Zvyšok operte na vyššej teplote a prípadne prežehlite. Ak sa však nájdu materiály, ktoré by mohli vysoké teploty trvalo poškodiť alebo zničiť, radšej sa ich zbavte. Ide síce o radikálne riešenie, môže vám však ušetriť množstvo komplikácií.

Nezabúdajte ani na nábytok a matrace. Postriekajte ich sprejom proti lezúcemu hmyzu a niekoľko dní nepoužívajte. Pokiaľ to počasie dovoľuje, nechajte ich pár dní na slnku.

4. Môžem použiť rovnaký šampón

Toto je ďalší z veľkých omylov. Vši si totiž, podobne ako napríklad vírus chrípky, vytvárajú voči účinným látkam obsiahnutých v šampóne rezistenciu. Znamená to, že aj keď minule zabral naozaj veľmi rýchlo, teraz tomu už tak byť nemusí. Dobrou správou je, že výrobcovia vedia na takéto zmeny reagovať rovnakým tempom. Stačí zájsť do lekárne a informovať sa o posledných novinkách na trhu.

5. Jedna aplikácia šampónu stačí

Vývoj hnidy po dospelú voš trvá niekoľko dní. Skutočnú istotu vyriešeného problému budete mať, keď približne po 7 dňoch skontrolujete, či sa predsa len vo vlasoch vašej ratolesti nenájde jeden votrelec. Nezaškodí, ak tak urobíte u všetkých členov rodiny. Osvedčeným produktom proti všiam a hnidám je prevenčný sprej  - repelent Predator, ktorý obsahuje účinnú látku IR 3535, široko používaný repelent proti zamoreniu a opätovnému napadnutiu všou detskou a ďalšie prídavné látky, ktoré napomáhajú k dosiahnutiu maximálneho účinku ochrany proti všiam. Ak nepomôže prevencia a vši sa už usadili na hlave vášho dieťaťa, pomôže Predator Parazit. Ten funguje na princípe udusenia parazitov. Jeho zloženie neobsahuje biocídne látky, a preto sa nevytvára nežiaduca rezistencia. Zároveň zmes prírodných silíc voš lokálne udusí a pôsobí proti chuti vši vsať sa. Jeho textúra dokonale vyčistí vlasy od nežiaducich parazitov, zároveň nedráždi pokožku, zabraňuje taktiež nadmernému svrbeniu a vysychaniu pokožky a je jemne parfumovaný. Dvojbalenie sa skladá zo séra a šampónu a súčasťou je aj kovový hrebeň zadarmo, ktorý si môžete zakúpiť aj samostatne. Viac na www.vitar.sk