Komáre a kliešte pod drobnohľadom...

14. 7. 2017

 Letná sezóna je za dverami a s ňou aj čas dovoleniek, výletov, grilovačiek a ďalších príjemných aktivít. Tie sa ale ľahko môžu premeniť na nepríjemnú záležitosť, pokiaľ  v ich priebehu čelíte náletom bodavých komárov alebo riziku infekcií najrôznejšími chorobami, ktoré prenášajú nielen komáre, ale aj kliešte. Základom vašej letnej výbavy by tak mali byť účinné repelenty, ktoré zaistia ochranu a tým pádom aj dobrú náladu v každej situácii.

 Komáre a kliešte patria medzi dotieravé a nebezpečné článkonožce, bez ktorých by sa asi každý obišiel. Pri komároch to obzvlášť platí pre samičky, ktoré ľudom sajú krv a sú schopné vysať až trojnásobok svojej vlastnej hmotnosti. Podobne „nafukovacie“ sú aj samičky kliešťov, ktoré môžu svoj objem zväčšiť až tristokrát, toľko krvi sa do ich rozťahujúceho tela zmestí. Podstatné však je, že ako komáre, tak aj kliešte pri saní môžu prenášať nebezpečné choroby, preto by ste sa mali snažiť, aby ku kontaktu ani nedošlo.

 REPELENT: ZÁKLADNÁ OCHRANA PROTI CHOROBÁM!

Pokiaľ sa chcete vyhnúť chorobám prenášaným kliešťami a komármi, je ideálne vyhnúť sa ich útokom a prisatiu, resp. bodnutiu. Preto sa pri pobyte v prírode odporúča na prvom mieste použitie účinného repelentu (napr. PREDATOR) a oblečenie s dlhými rukávmi a nohavicami. Repelenty je vhodné vyberať podľa toho, kto ich bude používať, aj kde a ako dlho majú byť účinné.

Špeciálne zloženie majú napríklad repelenty pre deti a osoby s citlivou pokožkou (PREDATOR REPELENT JUNIOR), v oblastiach s rozsiahlym výskytom či zvýšeným rizikom nákazy sa zase oplatí staviť na prípravky s vysokým obsahom účinných látok (PREDATOR FORTE alebo PREDATOR MAXX PLUS).

Spoliehať sa oplatí na vysoko účinné a v extrémnych podmienkach testované repelenty. Jednotkou v slovenských i českých lekárňach sú PREDATOR REPELENTY, ktoré sa radia ku špičke moderných ochranných prostriedkov, proti dotieravému a nebezpečnému lezúcemu i lietajúcemu hmyzu, ako sú napríklad komáre, kliešte, vši, mole alebo muchy. Repelenty Predator tak ponúkajú účinnú ochranu i pred prípadnou nákazou, ktorú tento hmyz šíri. Všetky výrobky tejto značky sú podrobené náročnému testovaniu v lužných lesoch a schvaľované štátnymi kontrolnými orgánmi Českej republiky.

A pokiaľ sa nestihnete ubrániť bodnutiu nepríjemného hmyzu, novinkou v rade PREDATOR je chladivý gél po bodnutí hmyzom, ktorý upokojuje podráždenú pokožku, obmedzuje svrbenie a jeho aktívne látky majú antimikrobiálny účinok.

Prečo sa treba chrániť?

Na svete existuje až 3000 druhov komárov a na nimi prenášané choroby zomrie až milión ľudí ročne. Komáre sú známe ako prenášači malárie, horúčky Dengue alebo vírusu Zika. Medzi najznámejšie choroby prenášané kliešťami, ktoré sa vyskytujú v lesoch, na lúkach a pasekách, patrí kliešťová encefalitída a lymská borelióza, ktorých prenášačom je až tretina kliešťov.