Zo života hmyzu

14. 7. 2017

Existuje až 3000 druhov komárov, ale vždy sajú iba samičky, ktoré sú schopné vysať až trojnásobok svojej vlastnej hmotnosti. Komáre za noc prejdú pokojne aj 10 kilometrov, ale nie sú žiadni excelentní letci. Dosahujú rýchlosť maximálne 3 km/h, vážia od 2 do 2,5 mg a prenášajú nebezpečné choroby, na ktoré umrie až milión osôb ročne.Základnou ochranou proti komárom sú účinné repelenty a moskytiéry.

 Ak vás uštipne komár, máte jednu istotu – že na vás zaútočila samička. Samci totiž krv nesajú a živia sa rastlinnými nektármi. To platí aj pre samičky, ktoré ale potrebujú aj krv ako zdroj bielkovín pre vývoj vajíčok. Tie kladú do stojacích vôd a životný vývoj komára ďalej pokračuje cez larvu, kuklu, až po dospelého jedinca. Zatiaľ čo samci sa dožívajú len niekoľkých dní, samičky žijú niekoľko týždňov či mesiacov.

 Zo života komárov

 Komáre sú aktívne najmä v noci, ráno a večer, cez deň sú väčšinou schované na chladných miestach, aj keď niektoré druhy sajú aj behom dňa. Bezpečným poznávacím znamením je piskľavý tón, ktorý vydávajú jednak chvením krídiel, ale tiež hlasivkami. Akonáhle bodnú, dostanú sa do rany sliny obsahujúce látky, ktoré bránia zrážanlivosti krvi a pôsobia zároveň proti bolesti, čo znamená, že napadnutý hostiteľ nič nezistí a komár môže kľudne sať. So slinami sa ale do tela môžu dostať aj nebezpečné choroby. Komáre sú známe ako prenášači malárie, žltej zimnice, horúčky Dengue alebo vírusu Zika, ktorý vzbudzuje obavy. Akonáhle sú cudzie látky v ľudskom tele zaznamenané, organizmus sa bráni a prichádza svrbenie. Škrabanie sa ale neodporúča, pretože aktivuje ďalšie látky zo slín komárov a začne začarovaný kruh...

 Komáre sa vyskytujú najčastejšie v okolí riek a vodných plôch alebo lužných lesov, kde tiež prebieha testovanie repelentov PREDATOR. Mená komárov sú často dosť príznačné: v Českej republike žije komár obťažujúci alebo komár piskľavý. Svojich hostiteľov komáre hľadajú predovšetkým podľa koncentrácie oxidu uhličitého, ktorý vydychujeme a kyseliny mliečnej. Aj z toho dôvodu sú väčším lákadlom pre komáre ľudia, ktorí sa viac potia.

 Ochrana proti komárom

 Základnú ochranu proti uštipnutí komárom a nebezpečím nákazy poskytujú účinné repelenty a moskytiéry využívané najmä v tropických oblastiach. PREDATOR ponúka vysoko efektívne repelenty pre každého. Všetky repelenty PREDATOR prechádzajú náročným testovaním v laboratóriu aj v teréne a ich účinnosť potvrdil aj nezávislý test spotrebiteľskej organizácie dTest z r. 2015, v ktorom repelent Predator FORTE skončil na čele tabuľky s veľmi dobrým hodnotením za ochranu proti komárom.

 Repelenty PREDATOR zoženiete v lekárňach, kde sú jasnou jednotkou na trhu, ale tiež v obchodných reťazcoch, drogériách alebo hneď teraz na našom e-shope.